Waar komt die interesse voor Formule 1 vandaan?

Zoals waarschijnlijk wel bij iedereen bekend is (of anders wel bij velen), ben ik groot fan van de Formule 1 en in het bijzonder van de familie Verstappen en Michael Schumacher.
Maar waar komt dit vandaan?
Nou dat ik benzine door mijn aderen heb stromen valt te lezen in een eerder blog artikel, maar hoe wordt je zo enthousiast over Formule 1?

Mijn beide ouders hadden op jonge leeftijd (in de tijd van van Rijckevorsel eind jaren 60 zo ongeveer) een kartbrevet en waren dus in de vrije uurtjes (en zelfs in de middag pauzes) te vinden op een eigen gebouwde Jawa 250cc gemotoriseerde kart. Ze waren daarnaast ook regelmatig te vinden op de kartbanen in de omgeving.

Ma de Groot op de kart

Ma de Groot op de kart

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tijdens een vakantie wilden ze op een circuit karten en lieten daar hun brevet zien, waarna ze direct de baan op mochten en omgeroepen werden als ‘Champions de Hollande’.
Ook namen mijn ouders mij vroeger vaak mee naar autocrosses, lekker in de modder.

De echte vlam sloeg echter pas over toen ik in 1996 gevraagd werd om mee te gaan als assistent voor het maken van het Philip Morris (hoofdsponsor) bedrijfsjournaal van de Marlboro Masters te Zandvoort. Jos Verstappen gaf dat jaar een demonstratie met de Footwork Arrows Hart en verbeterde het ronderecord van Jan Lammers van 1993.


Ik mocht mee naar de tracktalk van Allard Kalf en Jos Verstappen, heb gesproken met Arie Luyendyk, mocht overal in de pitstraat en hospitality en raakte meteen super enthousiast.
Destijds fotografeerde ik nog analoog met een Pentax spiegelreflex camera. In een onbewaakt moment sloop ik stiekum het circuit op (we mochten alleen aan de kant van de pitboxen blijven) en maakte een aantal foto’s op de startopstelling van de Formule 3, niet wetende wie Juan Pablo Montoja was.

Juan Pablo Motoya

Jos Verstappen

Jos Verstappen

Het naar huis rijden na afloop was een minder prettige ervaring, omdat die dag de Amsterdam Arena opende en het heerlijk strandweer was.
We hebben vanaf 17:45 tot een uur of 1 ‘s nachts voor het circuit vastgestaan. We hebben onze tijd gedood door wat te voetballen enzo…
De volgende dag zat ik gebroken op mijn werk, maar wat had ik een geweldige dag gehad.

Later ben ik nog vaak op Zandvoort (en andere circuits) geweest op, waarbij ik steeds genoten heb.
Ook heb ik zelf een race incentive dag gedaan bij Bleekemolen en heb ik mogen rijden in o.a. een Renault Spider en een Formule Ford.

Rene en Tim Coronel

Rene en Tim Coronel

Rene en Alard Kalf

Rene en Alard Kalf

Rene Renault Spider

Rene in de Renault Spider

Rene Formule Ford

Rene in de Formule Ford

Maar het leukste was nog wel de Willliams Formule 1 wagen, gesponsord door HP.

Williams Formule 1

Rene in de Williams Formule 1

Later heb ik ook nog de antislipcursus gedaan op Zandvoort, wat ook weer een zeer gave ervaring was.

Ik hoop dat het nu duidelijk is waar dat race virus vandaan komt 🙂